Als alternatief verhuizen sommige mensen naar hun volkstuinhuisje. Of ze besluiten in een woonwagen te gaan wonen. Inmiddels zijn er in veel duitse steden woonwagenkampen.
In duitsland zouden er tussen de 150 en 200 parkeerplaatsen moeten zijn. Nogal wat website trailer eigenaren kiezen bovendien voor een omgeving in het land.
Zoals olaf bergmann (naam veranderd door middel van de redactie) uit brandenburg, die twee jaar geleden een huis op wielen bouwde in een stadje in fläming.
Twee maanden lang werkte hij samen met een bevriende timmerman aan de auto; de bouw kostte in totaal 17. 000 euro. "vroeger was dat oprecht uitdagend werk", zegt bergmann.
Op 20 vierkante meter heeft hij alles wat hij nodig heeft voor het leven: zijn bed, zijn boeken, zijn keuken. Er is een composttoilet maar geen douche. "je kunt je zo wassen", zegt bergmann, die bewust koos voor comfort.
"eenvoud is belangrijk voor mij. Het hebben van veel dingen zou niet wijzen op een beter aangenaam leven. ". Bergmann heeft lange tijd in een gemeenschap gewoond.
Toen wilde hij iets nieuws proberen. Een vriend bracht hem op het idee van de caravan. Tegenwoordig staat zijn auto op een onervaren weiland, omgeven door appel- en mirabellenbomen.
"in deze omgeving zijn veel mensen die in een bouwtrailer verblijven", zegt bergmann. Leven in een aanhangwagen - dat is toch een juridisch grijs gebied in duitsland.
"het is echt illegaal om zo te leven", zegt bergmann. "daarom moet je dapper zijn en erachter staan. ". Verandering is zeker dat er al heel lang haalbare klanten zijn in alle sociale klassen: "klein wonen op het platteland, dat is een manier van leven die niet meer alleen populair is bij drop-outs of de 68-ers", zegt de meestertimmerman.
Hij constateert dat steeds meer gepensioneerden kiezen voor een bestaan in een woonwagen. "dit zijn mensen die nu hun kinderdroom van een zelfbepaald leven willen vervullen.
" voor hem is dit potentieel vooral: u kunt zelf beslissen waar en hoe u wilt wonen. De auto van wandel staat op een prachtige locatie in fläming, brandenburg, met uitzicht op het dennenbos.
Klaus toczek moet volgend jaar naar zijn mini-residentie. Zijn vrouw is inmiddels ook enthousiast over het huisje. "ik kijk uit naar het zelfvoorzienende bestaan in de natuur", zegt toczek enthousiast, die de minimalistische manieren van bestaan ontdekte voordat hij met de bouw begon.
"het is een beetje gek. Maar ik vind het idee om in de toekomst nog maar een kleine ecologische voetafdruk achter te laten fantastisch. ". Steeds meer mensen raken gefascineerd door een tiny house.
Lees ons tiny house trend report om te zien waar minihuizen de meeste fans hebben. Het tijdverdrijf in tiny homes groeit gestaag. Niet alleen kijken steeds grotere mensen naar de tijdsperiode op google, er zijn ook steeds meer fabrikanten die tiny houses maken.
En extra en extra gemeenten vragen zich af om ruimte toegankelijk te maken voor miniwoningen. Hier kun je lezen waar er al tiny house dorpen in duitsland zijn en waar er een aantal gepland staan.